Inuyasha
O să încep cu o destăinuire: e al naibii de greu să scrii un review pentru un anime aşa de popular cum e Inuyasha. Şi asta fiindcă sus-amintita serie e unul din cele mai longevive animeuri de până acum, a dus deja la realizarea a patru filme şi a trei episoade speciale pentru TV (TV specials) şi numără zeci de mii de fani în toată lumea. Cu toate acestea, părerile sunt împărţite, existând, pe de altă parte, şi unii care consideră Inuyasha ca fiind o serie prea "uşoară", prea comercială sau chiar mediocră.
Adevărul este că, la fel ca alte serii de acelaşi gen (Sailor Moon, Dragonball, Yu Yu Hakusho), Inuyasha are multe episoade "de umplutură" (aşa-zisele fillers), care rup ritmul acţiunii. Din această cauză se poate spune că povestea avansează destul de greoi, şi nici măcar nu ajunge la o concluzie clară o dată cu ultimul episod, ci se continuă în manga cu acelaşi nume, care a depăşit numărul impresionant de 400 de capitole. Rumiko Takahashi, autoarea manga-ului pe care se bazează seria, a afirmat într-un interviu că are de gând să continue manga cel puţin până la capitolul 500. Deh... om trăi şi om vedea.
Având în vedere numărul mare de fillere, se înţelege că în cadrul poveşti apar şi dispar o mulţime de personaje episodice, a căror caracterizare este de cele mai multe ori extrem de sumară, iar uneori de-a dreptul inexistentă. Unele personaje sunt introduse în serie doar ca să moară în acelaşi episod sau câteva episoade mai târziu, fără să influenţeze în vreun fel acţiunea, şi te fac să te întrebi ce rost mai are apariţia lor de la început. Chiar şi personajele secundare au o caracterizare în cel mai bun schiţată, care lasă de multe ori loc la ambiguităţi şi speculaţii.
Povestea este una tipică pentru acest gen de anime. Kagome Higurashi este o fată obişnuită de cincisprezece ani, care trăieşte împreună cu familia ei în Tokyo, fără să bănuiască faptul că ea este, de fapt, reîncarnarea unei preotese (miko) din era feudală, pe nume Kikyo, şi că poartă în trup un giuvaier de o putere extraordinară, Hikon no Tama. Într-o zi, Kagome este atrasă într-o fântână aşa-zis blestemată de către un demon (mononoke) şi astfel ajunge în era feudală a Japoniei, Sengoku Jidai. Aici îl înt'lneşte pe Inuyasha, un tânăr pe jumătate om, pe jumătate demon, pe care îl trezeşte dintr-un somn lung de 50 de ani. Atunci când Kagome este atacată de acelaşi mononoke care a atras-o în fântâna timpului, Shikon no Tama iasă la iveală. Nu trece mult însă şi Kagome sparge din greşeală giuvaierul cu o săgeată, iar fragmentele sale se răspândesc în toate părţile. Prin urmare, Inuyasha şi Kagome trebuie să lucreze împreună pentru a găsi cioburile şi a reface Shikon no Tama. Acesta este doar începutul poveştii; restul vă voi lăsa să o descoperiţi singuri.
Povestea din Inuyasha se bazează în principal pe acţiune, chiar dacă aşa-zisul fir roşu este urmărit cu intermitenţe. Momentele comice abundă şi ele, iar din acest punct de vedere, unele episoade pot concura cu cele mai bune sitcomuri americane. Pe de altă parte, nici momentele dramatice nu lipsesc, deşi intensitatea lor este oarecum atenuată de atmosfera optimistă care caracterizează în general această serie. Pe scurt, Inuyasha are câte puţin din toate - acţiune, comedie, dramă, momente romantice şi aşa mai departe.
Pe coloana sonoră de la Inuyasha se regăsesc o serie de interpreţi şi formaţii celebre de J-pop şi J-rock, cum ar fi Do As Infinity, Ayumi Hamasaki sau V6. Muzica de fundal este şi ea destul de variată; fiecare din personajele principale are o temă proprie, iar muzica în general se schimbă în funcţie de moment, acţiune etc. Pe de altă parte, realizarea grafică se încadrează undeva cu puţin peste mediocru, lucru de înţeles având în vedere perioada în care a fost realizat acest anime. În orice caz, se constată o îmbunătăţire netă pe parcurs din acest punct de vedere.
Personajele din această serie sunt, cum s-ar spune, "cu lipici", şi te fac fie să le îndrăgeşti, fie să le antipatizezi de la început. Bineînţeles, părerile se pot schimba pe parcurs, dar la majoritatea celor care au văzut seria până la capăt, prima impresie a rămas... Mai jos puteţi citi câte o caracterizare sumară pentru fiecare din personajele principale. Surasa: Animezone