Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


ROG TOTI USERI SA FIE ATENTI LA ACEST MESAJ: SITEUL SE MUTE PE O NOUA ADRESA: www.anime-jp.in-goo.com PROMIT CA IN APX O H VO REUSI SA TERMIN NOUL SITE SI MA SA VA TRIMIT LA TOTI UN PM CU NOUA ADRESA! VA ROG NU IGNORATI MESAJUL!
 
HomePortalGallerySearchLatest imagesRegisterLog in

 

 Traditie

Go down 
AuthorMessage
Akate
Founder Admin
Founder Admin
Akate


Female
Number of posts : 198
Age : 33
Locatie : My darkness lite
Registration date : 2006-06-28

Traditie Empty
PostSubject: Traditie   Traditie Icon_minitime22.08.06 11:17

Festivalul florilor de cires

Sakura este denumirea japoneza pentru cires si florile sale.
Inca din Perioada Heian (794-1185), privitul infloritului ciresilor era rezervat numai clasei aristocrate insa odata cu perioada Momoyama (1568-1600) obiceiul s-a extins in randurile intregii populatii. Astazi, devenind un simbol binecunoscut al Japoniei, floarea de cires este o atractie turistica deosebita pe teritoriul intregii tari.
In Japonia exista peste 400 de varietati de ciresi iar acestia sunt diferiti de cei din alte tari, in sensul ca nu sunt plantati pentru fructe, ci numai pentru florile lor. Perioada de inflorire difera oarecum, incepand cu luna ianuarie in Okinawa si culminand cu o adevarata "explozie" de flori spre sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, in special in regiunea Honshu. In Hokkaido, sakura isi atinge maximul de frumusete in luna mai, in iunie fiind sfarsitul perioadei de inflorire. Inflorirea propriu zisa dureaza insa foarte putin (doua - trei zile) si acest fapt da un plus de intensitate trairilor si emotiilor din aceasta perioada. Perioada coincide in Japonia si cu inceperea anului scolar (luna aprilie)
Hanami
Sakura este un motiv de bucurie pentru toata lumea si este de obicei sarbatorita prin tot felul de petreceri, fiind create chiar adevarate festivaluri cu participare foarte numeroasa (in japoneza, acestea poarta numele de hanami). Astfel, in aceste zile, locurile publice faimoase pentru inflorirea ciresilor (cumar fi de exemplu parcul Ueno din Tokio) sunt intesate de lume si chiar se dau adevarate batalii pentru ocuparea celor mai bune pozitii. Oamenii merg sa priveasca sakura insotiti de familie, prieteni, cunoscuti, sau chiar colegi de serviciu. Nu este ceva neobisnuit sa vezi dimineata foarte devreme un tanar imbracat in costum rezervand locuri pe gazonul din parc pentru colegii din compania unde lucreaza (in general, acest "job" este acordat dupa traditie celor mai noi angajati ai firmei, care stau efectiv in parc pe durata intregii zile, tinand "ocupate" pozitii strategice pentru colegii sai).


Festivalul Gion Matsuri din Kyoto

Gion Matsuri este unul din cele mai mari festivaluri din Japonia. Pe toata durata lunii iulie, locuitorii vechii capitale japoneze, orasul Kyoto, par sa calatoareasca inapoi in timp. Kyoto, la aproximativ 320 de km vest de Tokyo si aproape de Osaka, este unul din putinele orase japoneze unde mai poti inca vedea cum arata Japonia acum multi ani in urma (in oras exista peste 1800 de temple si shrine, multe din ele fiind vechi de sute de ani). Daca esti interesat de istoria Japoniei, Kyoto este locul perfect ce trebuie vizitat iar Gion Matsuri este festivalul in timpul careia vizita este cea mai potrivita.
Festivalul in sine incepe la 1 iulie. Pe toata durata lui, orasul este intesat de targuri stradale cu jocuri si mancare traditionala japoneza, specifica pentru astfel de festivaluri, cum ar fi takoyaki (oua de caracatita batute) si tomorokoshi (spice de cereale prajite si stropite cu sos de soia). Carele traditionale folosite in parada sunt de asemenea construite pe strazile orasului si unele din ele pot fi chiar folosite pentru o mica plimbare. Multi din cei prezenti la festival se imbraca in yukata (kimono-uri usoare de vara) si geta (saboti inalti de lemn).


Semnificatia numelor

Japonezii isi aleg cu mare grija numele copiilor lor, in functie de foarte multe criterii. Pe langa potrivirea cu numele de familie, caracterul kanji corespunzator si multe altele, numele trebuie sa mai aiba si o semnificatie aparte, care pentru un non-japonez poate parea uneori chiar stranie. M-am gandit sa va prezint mai jos doar cateva din numele copiilor japonezi, alaturi de semnificatia lor:
• Ai (F) = Iubire
• Aiko (F) = Mica Iubire
• Akako (F) = Rosu
• Akemi (M) = Zorii zilei frumosi
• Aki (F) = Toamna
• Akira (M) = Inteligent
• Anzu (F) = Caisa
• Asa (F) = Dimineata
• Ayame (F) = Iris
• Azami (F) = Floare de ciulin
• Chika (F) = Intelepciune
• Chikako (F) = Copilul intelepciunii
• Chiyoi (F) = O mie de generatii
• Chizu (F) = O mie de berze
• Cho (F) = Zorii zilei
• Etsu (F) = Incantare
• Etsuko (F) = Copilul incantarii
• Fuyu (F) = Iarna
• Gen (F) = Sursa primaverii
• Gin (F) = Argint
• Hama (F) = Plaja
• Hanako (F) = Copilul floare
• Haru (F) = Primavara
• Hatsu (F) = Primul nascut
• Haya (F) = Vioi (rapid, ager...)
• Hide (F) = Superior
• Hirohito (M) = Necunoscut
• Hiroko (M) = Generos


Hartia japoneza

Washi este denumirea japoneza pentru hartia traditionala confectionata manual din fibrele lungi interioare a trei feluri de plante: kozo, mitsumata si gampi. "Wa" desemneaza provenienta japoneza, iar "shi" inseamna hartie. Aceasta hartie are o istorie de sute de ani si o tehnologie traditionala.
Desi hartia este originara din China, arta manufacturii ei a fost adusa in Japonia in 610 e.n. de catre calugarii buddhisti, pentru a realiza sutre. Deja in jurul anului 800 e.n. maiestria japonezilor in realizarea hartiei era neegalata. Incepand cu acea perioada se produceau feluri de hartie foarte variate, ca textura, culoare si model.
Calitatile cele mai insemnate sunt caldura, transluciditatea si tinuta hartiei cand este finisata. Fibrele care o compun sunt prelucrate (intinse) cu ajutorul unui ciocan din lemn. Prin aceasta procedura sunt indepartate cu grija impuritatile, precum praful. In districtul Mino (renumit pentru productia hartiei celei mai calitative in Japonia) se folosea o anumita tehnica, numita yokoyuri, pentru a realiza hartia. Materialul era miscat continuu intr-o rama, nu doar vertical cum se obisnuia, ci si lateral, pana se obtinea consistenta si textura dorita. Cea mai veche hartie documentata dateaza de acum 702 ani.
Utilizarile hartiei sunt si ele multiple, multe din cele traditionale dainuind pana in timpurile noastre: Origami, confectionarea zmeilor, a papusilor si umbrelelor, ambalaje, paravane si lampi, coperti. Bine-nteles washi a reprezentat si suportul material pentru Sumi-e(grafica japoneza) si Shodo. Astazi intrebuintarile hartiei nu cunosc limite, incluzand bijuterii, pass-par-tout pentru fotografii si chiar hartie fotografica, diverse obiecte de design grafic, colaje, tapeturi etc.
Tehnologia moderna o inlocuieste incet pe cea traditionala. Totusi exista inca in jur de 350 familii implicate in manufactura hartiei, care nu doresc sa compromita aceasta traditie.


sursa: samurai.ro
Back to top Go down
http://animeheart.heavenforum.com
 
Traditie
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Administrare :: Japonia-
Jump to: