Akate Founder Admin
Number of posts : 198 Age : 33 Locatie : My darkness lite Registration date : 2006-06-28
| Subject: Gunslinger girl 13.09.06 12:32 | |
| Introducere "Oooh, it's about a girl...that has a gun...and slings it around, right?" (credits for that go to Danutsu) Intr-adevar, despre asta e vorba in acest serial, dar totul a plecat de la un film Action/SF al carui personaj principal era sora lui Rambo in persoana. O fata care se enerveaza pe lume, se inarmeaza pana in dinti, isi ia colega de "celula" care devine brusc, pilot de avion, si frumoasa noastra se da cu tancul pe unde apuca. E vorba de *celebrul* film Tank Girl. Cu o astfel de referinta culturala, am fost mai mult decat incantat cand am vazut titlul acestui anime. Si l-am luat cu incredere >. Ce a iesit, veti putea citi in continuare...
Poveste Ati vazut Nikita? Atunci sunteti deja familiarizati cu conceptul de Sectiune... Social Wellfare Public Corporation este o organizatie guvernamentala non-profit si care desfasoara actiuni caritabile pentru ajutorarea persoanelor cu handicap, dar de fapt, este o institutie ce se ocupa cu spionajul la nivel inalt si cu specializarea in lovituri de stat si asasinate politice. E impartita in mai multe Sectiuni, dintre care Sectiunea 2 e cea care se ocupa cu antrenamentul si utilizarea in lupta a oamenilor bio-mecanici -> oameni care sunt reconditionati si echipati cu muschi sintetici, simturi mult mai agere, si care sunt adevarate masini de lupta.
Pentru ca operatiile si conditionarea masinilor sa reuseasca, se folosesc copii cu varste mici, care au suferit diverse accidente, de cele mai multe ori fiind in pragul mortii. Dupa realizarea operatiei, ei sunt *programati* sa asculte de un supraveghetor, impreuna cu care formeaza o echipa de lupta, denumita "Fratello". Asta deoarece copiii sunt numai fete, iar supraveghetorii lor au rolul "Fratelui cel Mare" care trebuie sa le antreneze, sa le dea ordine, si sa aiba grija de ele si pe plan emotional, pentru a suporta mai usor modificarile ce s-au adus corpurilor lor.
Astfel, Sectiunea 2 isi incepe activitatea avand 6 echipe, in fiecare din ele aflandu-se cate o fetita-robot, si care la un singur ordin, e in stare sa ucida tot ce misca in fata ei, fara a clipi sau sa aiba vreo remuscare.
Personaje Dupa cum am precizat, povestea e centrata in jurul relatiilor dintre 6 fetite si supraveghetorii lor: Henrietta, Triele, Rico, Claes, Angelica si Elsa. Fiecare fetita are propria personalitate, care e influentata si de fratii lor.
Grafica Grafica este lipsita de orice eye-candy, si totul este realizat clasic, ceea ce confera o oarecare atmosfera specifica povestilor petnru cei mici Daca nu ar fi nivelul ridicat de violenta din scenele cu asasinate. Nu vor curge valuri de sange, pentru ca scenele de acest gen sunt foarte scurte, dar asasinii profesionisti prefera headshots... Totusi, in acest caz, se aplica si principiul "la gramada": daca tragi 100 de gloante intr-o incapere in toate directiile, trebuie ca macar doua sa ajunga in fiecare tinta... Asadar, veti vedea multe scene cu peretii facuti schwaitzer.
Personajele nu schiteaza prea multe emotii, dar sunt si exceptii: Henrietta adesea se imbujoreaza la fata, zambeste, etc - cel mai mult mi-a placut zambetul lui Triela, insa. Si personajele sunt desenate cu aceeasi atentie ca si decorurile, iar fiindca actiunea are loc in diverse orase din Italia (Milano, Florenta, Roma, Sicilia), veti putea urmari si cateva momente culturale, in care personajele trec prin muzee de pictura sau admira sculpturi.
In general, grafica are tendinta de a fi mohorata, probabil si din cauza anotimpului ales de artistii grafici, dar are legatura si cu atmosfera generala a serialului. Melancolia pluteste in aer peste tot Asta nu inseamna ca nu vor fi si scene in care Henrietta si cu fratele ei admira superbul cer instelat, pe timp de noapte. Sunt scene in care grafica e pur si simplu superba.
Sunet Muzica este foarte placuta, iar piesele sunt cantate la vioara sau pian. Simbolul oficial al fetitelor este cutia de vioara marca Amati. Desi e folosita pentru a cara arme destul de voluminoase , toata partea cu referintele muzicale este intentionata. Iar Henrietta ia lectii de vioara, printre cursurile de sniping Veti avea ocazia sa ascultati si Simfonia a 9-a a lui Beethoven, si intr-un context cu totul special. Coloana sonora e foarte subtila cateodata, dar isi face foarte bine treaba, si creeaza o foarte accentuata senzatie de dramatism. Iar "The Light Before We Land" mi se pare foarte potrivita pentru intro , si e cantata de The Delgados. Restul coloanei sonore e compusa de catre Toshihiko Sahashi. Iar melodia de final este "Dopo Il Sogno", din nou, melancolica
Unde sunt arme... sunt si ecouri La partea asta, sunetul care mi-a placut cel mai mult este cel facut de armele lui Rico. Pentru ca ea este obisnuitul sniper ce sta sa pazeasca pe restul. Va veti delecta cu o panoplie larga de sunete de impuscaturi, pentru ca fetele folosesc toata gama: de la pistoale, la SMG-uri, pusti automate, si sniper rifles, mai apar si flashbangs sau grenadele defensive, dar doar ca idee
Vocile personajelor mi s-au parut foarte grave - se simte atmosfera aceea apasatoare ce planeaza asupra relatiilor *frate-sora*, si totul capata o tenta melancolica, ce se regaseste in tot ce spun fetele.
Impresii Desi povestea are potential, am ramas putin neimpresionat, si asta din cauza ca pe parcursul serialului (si asa scurt, de numai 13 episoade) nu se intampla mai nimic cu personajele - de cele mai multe ori isi vad in continuare de treaba lor, merg in misiuni, si atat. Iar misiunile se desfasoara de fiecare data la fel: orice misca, fetele astea trag douazeci de gloante per mafiot, dupa care trebuie chemati zidarii - e foarte realist redat acest aspect: gloantele chiar trec prin corpul lor, ating zidul si fac gauri.
La partea cu schimbatul incarcatorului, e remarcabil ca intr-adevar au grija sa-l schimbe , desi rivalizeaza cu Rambo la numar de gloante trase - la antrenamente mai sunt ocazii cand monteaza armele, baga gloante in incarcator, etc. deci intentia de realism exista Scenele acelea sunt superbe, si foarte detaliate. Sincer, nu credeam ca un pistol se desface in atatea bucati, in cate reuseste Henrietta sa-l dezasambleze
Personajele au nume ciudate, mai ales fiindca numele sunt date de supraveghetori, si nu conteaza ce nume dau ei, asa ca apar anomalii gen Rico, care e nume de baiat, sau Claes, care suna a virus. Bineinteles, nu apar explicatii de ce au ales aceste nume - exceptie facand Angelica.
Alta chestie enervanta e lipsa personajului principal din toata povestea, pentru ca fiecarei fata ii este prezentat trecutul, si fiecare e la fel de bine conturata ca personaj. Asadar, povestea nu e centrata in jurul vreuneia din ele, sau a vreunui supraveghetor, ci in jurul Corporatiei la care lucreaza, dar inafara de scurte scene cu cei care lucreaza acolo, altceva nu veti afla mai mult
Pe alocuri, am ramas impresionat de personaje: fetele sunt exemplul paradoxal de roboti cu sentimente: desi de cele mai multe ori se poarta total atipic uman (nici nu sunt sigur ca le-am vazut clipind de prea multe ori, iar miscarea e mereu "rigida") fiecare din ele are ceva care le aseamana cu niste fete normale. Asadar, tendinta este de a analiza relatiile dintre fete si supraveghetorii lor, fiecare echipa confruntandu-se cu alt gen de probleme, in functie de comportamentul supraveghetorului fata de sora sa mai mica.Sursa: www.animeuri.blogspot.com | |
|